Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

Δ.Ε.30 -31 Δραστηριότητες εμπέδωσης από την Τράπεζα θεμάτων


Δ.Ε.30 Ισλάμ Α΄- Δ.Ε.31 Ισλάμ Β΄
ΘΕΜΑ Α2
α) Να παρουσιάσετε τη θέση που κατέχει το Κοράνιο στο Ισλάμ.

α) Να εξηγήσετε με συντομία ποια θέση έχει στο Ισλάμ το πρόσωπο του Μωάμεθ.

α) Πώς παρουσιάζεται η μονοθεΐα και ο Μωάμεθ στον πρώτο στύλο του Ισλάμ;
α) Να εξηγήσετε ποια σημασία έχει η Εγίρα (622 μ.Χ.) στην ιστορία του Ισλάμ.

α) Ποιοι είναι οι δύο βασικοί κλάδοι του Ισλάμ; Δώστε ένα βασικό χαρακτηριστικό τους.

α) Πώς περιγράφονται στο Κοράνιο η ανταμοιβή και η καταδίκη του πιστού μετά τον θάνατο;

α) Να αναφέρετε τεχνικές των Σούφι μουσουλμάνων, μέσω των οποίων επιτυγχάνεται η ένωση με τον Θεό.

β) «Σκοπός του Σουφισμού είναι η ένωση του πιστού με τον Θεό». Πώς επιτυγχάνεται;
 

β) Να παρουσιάσετε τα βασικά χαρακτηριστικά της πίστης των Σηιτών μουσουλμάνων.

β) Να παρουσιάσετε τα βασικά χαρακτηριστικά της πίστης των Σουνιτών μουσουλμάνων.

β) Το Ισλάμ επηρεάζει βασικούς τομείς της ισλαμικής κοινωνίας. Να αναφέρετε παραδείγματα.

β) Ποιος είναι ο σκοπός του ισλαμικού μυστικισμού (σουφισμού) και πώς επιτυγχάνεται;

β) Να παρουσιάσετε τις βασικές διδασκαλίες του Κορανίου για τον Θεό,τον Μωάμεθ και τους αγγέλους.
 
β) Να εξηγήσετε με συντομία ποια σημασία έχει η Μέκκα στη θρησκευτική παράδοση του Ισλάμ.
β) Να παρουσιάσετε την προσευχή ως έναν από τους «Πέντε στύλους» του Ισλάμ.
ΘΕΜΑ Β2      


«Κύριοι στόχοι της πνευματικής άσκησης των σούφι υπήρξαν η προσπάθεια υπέρβασης της ατομικότητας και εκμηδενισμού του “εγώ”, η πλήρης παράδοση στον Αλλάχ, η άγρυπνη αίσθηση της παρουσίας του Αγαπημένου… η επανάληψη του ονόματος του Θεού, η περιφρόνηση των εγκοσμίων… Η ένωση με το Θεό αποτελεί τη βασική πνευματική εμπειρία, την οποία επιδιώκει ο σούφι… Κεντρικό αίσθημα είναι η ολοκληρωτική, πέραν πάσης συμβατικότητας, αγάπη του Θεού, η κατακαίουσα οποιοδήποτε άλλο κίνητρο, όπως φόβο ή προσδοκία ανταμοιβών. Με υπέροχο τρόπο εκφράζει αυτή την απόλυτη προτεραιότητα της αγάπης η προσευχή …. “Ω Θεέ, εάν Σε λατρεύω διά τον φόβον της Κολάσεως, ρίξε με στο πυρ της Κολάσεως και εάν Σε λατρεύω διά την ελπίδα τουΠαραδείσου, απόκλεισέ με του Παραδείσου, αλλά εάν Σε λατρεύω μόνον διότι είσαι Σύ, μη με στερήσεις του αιωνίου κάλλους Σου”» (Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος)

Να εντοπίσετε στο κείμενο τους σκοπούς του ισλαμικού μυστικισμού (σουφισμού) και να τους περιγράψετε.

ΘΕΜΑ Β2

«Η θεωρία και ο νόμος (του Ισλάμ) περιλαμβάνεται ολόκληρος στο Κοράνιο, το οποίο για τους πιστούς του είναι βίβλος θείας αποκάλυψης και συγχρόνως Ποινικός και Πολιτικός Κώδικας, αλλά και οδηγός υγιεινής και καλής συμπεριφοράς, διότι η θρησκεία του Ισλάμ περιλαμβάνει τα πάντα. Και θρησκεία ... και Πολιτεία (δηλαδή τρόπος συμπεριφοράς και ζωής) και ήθη και έθιμα και νομοθεσία (δημόσιο και ιδιωτικό δίκαιο) και κανόνες ηθικής και υγιεινής και τρόπο διαίτης (δηλαδή ορισμένος τρόπος διαβίωσης) και συμπεριφοράς και το δίκαιο των εθνών και το δίκαιο του πολέμου και ειρήνης και κατακτήσεως και πολλά άλλα θέματα….. Το Κοράνιο είναι για τους μουσουλμάνους … ο λόγος του Θεού …. Ο άναρχος, ο αδημιούργητος και αυθυπόστατος» (Βλαδίμηρος Μιρμίρογλου)

Να εντοπίσετε και να σχολιάσετε στοιχεία του κειμένου που δείχνουν την ιδιαίτερη θέση του Κορανίου στο Ισλάμ.

ΘΕΜΑ Β2

«Ευσεβείς είναι όσοι πιστεύουν στο Θεό, στους αγγέλους του, στην ημέρα της κρίσεως, στη Βίβλο (Κοράνιο) και τους προφήτες, οι ευεργετούντες τον πλησίον τους, τα ορφανά, τους φτωχούς, τους οδοιπόρους, τους ζητιάνους…. όσοι δεν ξεχνάνε την προσευχή….ευτυχισμένοι οι πιστοί εκείνοι που προσεύχονται με ταπεινοφροσύνη… όσοι τηρούν ακριβώς τις ώρες της προσευχής... Ο μήνας Ραμαζάν είναι ο ορισμένος μήνας για την αποχή από τις τροφές… Ω πιστοί ο Μωάμεθ δεν είναι κανενός σας πατέρας αλλά είναι απόστολος του θεού και η σφραγίδα όλων των προφητών…. Να μάχεσθε για την πίστη σας εναντίον όσων σας πολεμούν… Ουδείς πεθαίνει χωρίς τη βούληση του θεού… Ο Κύριος γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλο ποιος ξεφεύγει από το δρόμο του και ποιος βαδίζει στην ευθεία οδό… Να ποια είναι η εικόνα του Παραδείσου γι αυτούς που φοβούνται το Θεό… ποταμοί από γάλα, ποταμοί από μέλι… Να πηγαίνετε για προσκύνημα στη Μέκκα και για να επισκεφθείτε το ναό προς δόξαν Κυρίου … Δόξα στο θεό, τον Κύριο του παντός, στον ελεήμονα, τον Κύριο της ημέρας της κρίσης»

Να εντοπίσετε στα αποσπάσματα αυτά του Κορανίου και να παρουσιάσετε βασικές θεολογικές θέσεις από τη διδασκαλία του Ισλάμ και βασικές υποχρεώσεις ενός πιστού Μουσουλμάνου.
 
ΧΑΝΟΓΛΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΕ01

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...