Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Δ.Ε.25 Δραστηριότητες εμπέδωσης από την Τράπεζα θεμάτων


Δ.Ε.25 Ελληνισμός και Χριστιανισμός
ΘΕΜΑ Α2
α) Σύμφωνα με αρχαίους έλληνες φιλοσόφους, ο Θεός ήταν μέρος του κόσμου. Ποια είναι η χριστιανική θέση στο ζήτημα αυτό;

α) Να αναφέρετε μια διαφορά στον τρόπο αντίληψης περί ανθρώπου μεταξύ του χριστιανισμού και του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

β) Στις 30 Ιανουαρίου κάθε χρόνο η Εκκλησία τιμά τους Τρεις Ιεράρχες ως προστάτες της Παιδείας. Ποια ήταν η στάση τους απέναντι στην ελληνική παιδεία;

β) Η Εκκλησία αξιοποίησε αρκετά στοιχεία από τον Ελληνισμό. Να δώσετε παραδείγματα που να δικαιολογούν την παραπάνω θέση.
 
β) Ποια στοιχεία παρέλαβε η Εκκλησία από την πολιτισμική παράδοση του Ελληνισμού και πώς τα αξιοποίησε στην ιστορική της πορεία;

 β) Ποια σχέση μπορεί να υπάρχει ανάμεσα στην «Εκκλησία του Δήμου» και την «Εκκλησία του Χριστού»;
 
ΘΕΜΑ Β2     

«Από την κλασική ακόμη εποχή οι Έλληνες καλούσαν τη φιλοσοφία τους «θεολογία», … ο θεός των Ελλήνων ήταν πάντοτε δεμένος με τον κόσμο. Ουσιαστικά δεν ήταν αυτός η προϋπόθεση που ερμηνεύει τον κόσμο, αλλά το συμπέρασμα, στο οποίο φθάνουμε εξετάζοντας τον κόσμο (Πλάτων). Και όταν ακόμη ο Θεός δημιουργεί τον κόσμο από τη θέλησή του, όπως στον «Τίμαιο» του Πλάτωνος,τον δημιουργεί από ύλη που προϋπάρχει Είναι ήδη γνωστό πως δημιουργός σημαίνει στην ουσία διακοσμητής» (Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης)
Με βάση το παραπάνω κείμενο να εξηγήσετε πώς αντιλαμβάνονται οι Έλληνες τη σχέση Θεού–κόσμου και ποια προοπτική δίνει η χριστιανική διδασκαλία στο ζήτημα αυτό. Να χρησιμοποιήσετε παραδείγματα από το φετινό μάθημα των Θρησκευτικών.
 

«Το θαύμα που σήμανε την επικράτηση του Χριστιανισμού έσωσε το ελληνικό πνεύμα. Χωρίς το πνεύμα της Ελλάδος δε θα μπορούσε να διαμορφωθεί ο κόσμος, όπως τον ξέρουμε· ας πούμε ο δυτικός κόσμος. Αλλά και χωρίς το Χριστιανισμό, το ελληνικό πνεύμα θα είχε ταφεί κάτω από τα ερείπια του ρωμαϊκού κόσμου» (Παναγιώτης Κανελλόπουλος)
Να εξηγήσετε αυτή τη θέση και να δείξετε με παραδείγματα τον τρόπο με τον οποίο ο χριστιανισμός διέσωσε στοιχεία του ελληνικού πνεύματος

 Χανόγλου Δέσποινα ΠΕ01
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...