Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Δ.Ε.3 Δραστηριότητες εμπέδωσης από την τράπεζα θεμάτων


Δ.Ε.3 Θρησκεία : ένα πανανθρώπινο φαινόμενο.
ΘΕΜΑ Α2
α) Να παρουσιάσετε τις δυσκολίες να υπάρξει ένας κοινά αποδεκτός ορισμός για το  φαινόμενο της θρησκείας.

α) Ποιο είναι το αντικείμενο του επιστημονικού κλάδου της Θρησκειολογίας;

α) Η θρησκεία είναι ένα πανανθρώπινο φαινόμενο. Δικαιολογήστε επαρκώς αυτή τη θέση.

α) Πώς θα μπορούσες να δικαιολογήσεις την άποψη πως ο άνθρωπος είναι θρησκευτικό ον ( homo religiosus);

β) Ποιες θεμελιώδεις ανάγκες της ανθρώπινης ζωής υπηρετούν οι θρησκείες;

β) «Πηγή της θρησκείας είναι η άγνοια των ανθρώπων, οι οποίοι θεοποίησαν όσα δεν μπορούσαν να γνωρίσουν ή ο φόβος τους ενώπιον του αγνώστου».
«Πηγή της θρησκείας είναι η έμφυτη τάση του ανθρώπου προς το απόλυτο,η ανάγκη του να επικοινωνήσει με τον Θεό».
Στα παραπάνω αποσπάσματα από το βιβλίο, οι πηγές της θρησκείας προσεγγίζονται με διαφορετικό τρόπο. Να συγκρίνετε με συντομία τις βασικές θέσεις των δύο κειμένων.
 


β) Κάθε θρησκεία υπόσχεται να προσφέρει «λύτρωση» στους πιστούς της.Ποιες μορφές μπορεί να πάρει η έννοια αυτή σε διάφορες θρησκείες;

β) Είναι ανθρώπινο δικαίωμα ότι: «Η ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης είναι απαραβίαστη…». Πώς κατανοείτε αυτή τη φράση; Δώστε ένα παράδειγμα.

 

ΘΕΜΑ Β2          Μερικές από τις πιο παράξενες θρησκείες      


«Η θρησκεία αποτελεί μέρος του πνευματικού πολιτισμού και του έθνους και γι’ αυτό θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται με πνεύμα επιστημονικό. Η φιλολογία, η τέχνη, η αρχιτεκτονική, η φιλοσοφία, η ηθική, τα ήθη και τα έθιμα του κάθε λαού δέχονται μεγάλη επίδραση από τη θρησκεία» (Ζάο Φουζάν, Κινέζος ακαδημαϊκός)
Να παρουσιάσετε παραδείγματα που τεκμηριώνουν την παραπάνω άποψη.

 
«Θρησκεία είναι η αναζήτηση της ρίζας του ανθρώπου που τον καλεί ως προσωπική υπόθεση σε μια σχέση με το απόλυτο. Ιδιαίτερα στη χριστιανική πίστη ο σκοπός της “θρησκείας” περιλαμβάνει την μέσω του Χριστού ανάκτηση της αρμονίας σχέσεων του πιστού με το Θεό, τον κόσμο και τον συνάνθρωπο, μέσα στα πλαίσια της ελευθερίας και της αγάπης. Πολλές φορές, όμως, ο σκοπός αυτός εκτρέπεται σε κάτι διαφορετικό, όπως για παράδειγμα η λατρεία της ύλης ή ο φανατισμός. Ο άνθρωπος ρέπει προς τη μυθοποίηση και τη θεοποίηση του κόσμου και των προσωπικών του επιδιώξεων».
Να σχολιάσετε την παραπάνω περιγραφή με παραδείγματα.

 
«Νομίζω ότι οι περισσότεροι από εμάς εύχονται να υπήρχε ένας σκοπός στη ζωή, που η λογική δεν μπορεί να αγγίξει … και συχνά φτάνουμε στο καταθλιπτικό συμπέρασμα ότι, όταν ο Θεός απουσιάζει, οι άνθρωποι είναι πιθανότερο να στραφούν στον εγωιστικό καταναλωτισμό παρά στον ουμανισμό. Η θρησκεία προσφέρει εξήγηση και παρηγοριά για όλα αυτά. Οι μη θρησκευόμενοι μπορεί να καταλήξουν στην απογοήτευση και στην αδιαφορία. Πιστεύω ότι πολλοί από μας έχουμε ανάγκη την έμπνευση και την αίσθηση υπέρβασης που προσφέρει η θρησκεία» (Jenni Russel)
Με αφετηρία το παραπάνω κείμενο, να αναπτύξετε τις σκέψεις σας σχετικά το τι μπορεί να
προσφέρει η θρησκεία στον σύγχρονο άνθρωπο και πού μπορεί να τον οδηγήσει η απουσία
της από τη ζωή του.

 
«Αν κάποιος από σας νομίζει ότι θρησκεύει, αλλά δε βάζει χαλινάρι στη γλώσσα του, αυτός εξαπατάει τον εαυτό του, και η θρησκεία του δεν έχει περιεχόμενο. Θρησκεία καθαρή και αμόλυντη για το Θεό και Πατέρα είναι αυτή: να συμπαραστέκεται στα ορφανά και τις χήρες όταν υποφέρουν και να διατηρείτε αγνό και άσπιλο τον εαυτό σας από την επιρροή του αμαρτωλού κόσμου» (Ιακ. 1,26-27)
Σύμφωνα με τον χριστιανισμό η θρησκεία ορίζεται ως σχέση του πιστού με τον Θεό, με τον εαυτό του και τον συνάνθρωπο. Με αφετηρία αυτή τη θέση, να σχολιάσετε το παραπάνω κείμενο.


«Σε ότι αφορά το πρόβλημα της ύπαρξης ή της ανυπαρξίας του Θεού, η μόνη λογική στάση είναι αυτή της απόλυτης σιωπής» (Λούντβιχ Βιτγκενστάιν, σύγχρονος φιλόσοφος)
Σε ποιες σκέψεις και συμπεράσματα σας οδηγεί η παραπάνω θέση;


Χανόγλου Δέσποινα ΠΕ01
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...