Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Δ.Ε.10 Δραστηριότητες εμπέδωσης από την Τράπεζα θεμάτων


Δ.Ε 10. Ο άνθρωπος στο αρχικό του μεγαλείο
ΘΕΜΑ Α2     

 
α) Σε ποιες σκέψεις σας οδηγεί η αναφορά της Παλαιάς Διαθήκης ότι ο άνθρωπος «πλάστηκε από χώμα»;

α) Στη διήγηση της Γένεσης, ο κήπος της Εδέμ διασχίζεται από τέσσερις ποταμούς (Νείλος, Γάγγης, Τίγρης, Ευφράτης). Πρόκειται για γεωγραφικό προσδιορισμό; Αιτιολογήστε την απάντησή σας.

α) Ο Αδάμ ονομάζει την Εύα «σάρκα από την σάρκα του». Τι σημαίνει αυτό για τις σχέσεις των δύο φύλων;
 
α) Το κείμενο της Παλαιάς Διαθήκης για τη δημιουργία του ανθρώπου περιέχει πολλές συμβολικές, αλληγορικές και διδακτικές αναφορές. Να παρουσιάσετε με συντομία το νόημα μίας από αυτές.

β) Να ερμηνεύσετε σύντομα τους όρους «κατ’ εικόνα» και «καθ’ ομοίωσιν»που συναντάμε στη δημιουργία του ανθρώπου στο κείμενο της Γένεσης.

β) Τι εκφράζει η δημιουργία της γυναίκας από την πλευρά του άνδρα στο κείμενο της Γένεσης;

β) «Ο Θεός έπλασε τον άνθρωπο με χώμα από την γη και φύσηξε στο πρόσωπό του πνεύμα ζωής». Ποιό είναι το νόημα αυτής της φράσης της Γένεσης;

β) Σύμφωνα με τη διήγηση της δημιουργίας του ανθρώπου στην Παλαιά Διαθήκη ο παράδεισος τοποθετείται στη περιοχή της Μεσοποταμίας. Με βάση την ερμηνεία του κειμένου, η έννοια του «Παραδείσου» έχει γεωγραφική σημασία; Να δικαιολογήσετε την απάντησή σας.

ΘΕΜΑ Β2

Η αναφορά της Παλαιάς Διαθήκης ότι ο άνθρωπος πλάστηκε «σύμφωνα με την εικόνα και την ομοίωση του Θεού» φανερώνει αφενός τα χαρίσματα και τις ικανότητες και αφετέρου την αποστολή του ανθρώπου.

Με ποια δικά σας λόγια θα εξηγήσετε την παραπάνω θέση σ’ έναν σύγχρονο άνθρωπο ώστε να του δώσετε ουσιαστικά μηνύματα για τη ζωή του;
 
Χανόγλου Δέσποινα ΠΕ01 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...