Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

Ο Μ.Βασίλειος,ο πιστός και ο ιερέας



Κάποτε ο Μέγας  Βασίλειος κάνοντας μια περιοδεία στην επαρχία του στην Καππαδοκία βρέθηκε σε ένα χωριό .Εκεί έψαξε να βρει ένα πιστό που τον είχε γνωρίσει άλλοτε και ήταν  ευσεβής  και πολύ τακτικός  στην εκκλησία. Ρώτησε λοιπόν τον ιερέα του χωριού:
-Τι γίνεται ο άνθρωπος αυτός;                                                                                                                                                                                                                                                                                     
-Καλά είναι! Απάντησε ο ιερέας.
-Γιατί όμως δεν ήρθε σήμερα στην εκκλησία;
-Εχει καιρό που ξέκοψε,Δέσποτα μου.
-Γιατί  ξέκοψε;
-Δεν ξέρω.
-Δεν ξέρεις; Και γιατί δεν τον αναζήτησες; Πήγαινε τώρα και φώναξέ τον .Θέλω να τον δω.
Πράγματι,έτσι κι έγινε.Ο πιστός  που είχε χαθεί, έρχεται  μπρος  στον Αγιο.
-Τι έπαθες; Ρωτάει ο Μέγας Βασίλειος. Γιατί ξέκοψες από την Εκκλησία; Τι σου συμβαίνει;
-Τίποτε!
-Μα κάτι πρέπει να σου συμβαίνει,επέμενε ο Άγιος. Γιατί δεν έρχεσαι στην εκκλησία; Είμαι ο Επίσκοπος και επιμένω να μου πεις.
-Για τον ιερέα δεν έρχομαι,αποκρίθηκε τελικά ο πιστός.
-Τι σου έφταιξε ο ιερέας;
-Εμένα  τίποτε.Αλλά δεν είναι καλός .Είναι φονιάς. Δεν μπορώ να βλέπω το φονιά στην Εκκλησία και να κοινωνώ από τα χέρια του. Θυμάστε,Δέσποτα, κάποιο φόνο που έγινε εδώ και δε βρέθηκε ο φονιάς; Εγώ ήμουνα κοντά στον τόπο του εγκλήματος και είδα ποιος τον σκότωσε.Τον σκότωσε ο ιερέας. Δεν είπα όμως σε κανένα τίποτε. Μόνο σε εσάς το λέω αλλά στην Εκκλησία δεν ξαναπατάω.
-Παιδί  μου,του είπε τότε ο Μέγας Βασίλειος,ό,τι είναι ο ιερέας είναι για τον εαυτό του.Εκείνος για τις πράξεις του θα δώσει λόγο στο Θεό.Εσύ όμως πρέπει να πηγαίνεις  στην Εκκλησία να παίρνεις τη χάρη και την ευλογία του Θεού.
-Δέσποτα,μη μου λες τίποτα.Δεν θα ξαναπάω.
-Παιδί μου, επέμενε ο Άγιος ,θέλω μόνο αυτή την  Κυριακή να πας  και μετά να έρθεις να μου πεις ό,τι δεις.
Πραγματικά,την επόμενη Κυριακή πήγε ο πιστός νωρίς όπως συνήθως στην Εκκλησία,προτού μάλιστα  έρθει  ο ιερέας.Σε λίγο βλέπει τον ιερέα που ερχότανε.Όμως με έκπληξη έβλεπε κάτι που κανείς άλλος δε μπορούσε να δει .Ο ιερέας κουβαλούσε  στους ώμους του έναν σκοτωμένο.Και το πιο θαυμαστό ήταν ότι μόλις μπήκε στο ναό ο ιερέας ,δύο άγγελοι πήραν τον σκοτωμένο από  τους ώμους του και  τον άφησαν σε μία άκρη.
Ο ιερέας ασπάσθηκε τις  εικόνες ,την Αγία Τριάδα,έβαλε τα άμφιά του κι έκανε κανονικά τη λειτουργία του ,όπως πάντα. Στο τέλος είπε το ‘’Δι ΄ευχών ‘’, έβγαλε  τα άμφια κι ετοιμάστηκε να βγει από την εκκλησία. Τότε  βλέπει  πάλι ο πιστός εκείνος  τους δύο αγγέλους να παίρνουν το σκοτωμένο και να τον φορτώνουν ξανά στις πλάτες του ιερέα.
Κατάπληκτος απ΄ όλα αυτά ο πιστός πήγε στο Μέγα Βασίλειο και τα διηγήθηκε .Και ο Άγιος του είπε :
-Βλέπεις  ότι ο ιερέας στην εκκλησία είναι ιερέας και μεταδίδει τη χάρη του Θεού ,οσοδήποτε αμαρτωλός και κακός κι αν είναι; Εάν είναι κακός  θα δώσει  λόγο στο Θεό αυτός.Εσύ πηγαίνεις στην Εκκλησία όχι για τον ιερέα ,αλλά για τον Θεό.
Πράγματι εκείνος ο πιστός  δεν ξαναέλειψε από την εκκλησία και ο Άγιος φρόντισε να οδηγήσει  και τον ιερέα  του στη διόρθωση και στη μετάνοια.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...