Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Πως γνωρίζουμε ότι υπάρχει Θεός;


Πως γνωρίζουμε ότι υπάρχει Θεός;


Αυτή η ερώτηση έφτασε σε εμάς μέσω SMS από κάποιο άγνωστο φίλο ή φίλη. Ταυτόχρονα, είναι μία καίρια ερώτηση που απασχολεί πλήθος ανθρώπων που έχουν αρχίσει να αναζητούν τα πραγματικά σημαντικά σε αυτή τη ζωή, που έχουν αρχίσει να ξεφεύγουν από το συρμό που θέλει να τους καθοδηγήσει η σύγχρονη ζωή και το life-style.

Αν προσπαθήσεις να αναζητήσεις μία λογική απόδειξη, μία μαθηματική συνεπαγωγή για να αποδείξεις την ύπαρξη του Θεού θα αποτύχεις. Μην νομίσεις ότι αυτό που λέω είναι μία υπεκφυγή γιατί δεν μπορώ να απαντήσω στην ερώτησή σου. Είναι η αλήθεια, καθώς ο Θεός είναι τόσο Άγιος, τόσο μεγάλος, τόσο συγκλονιστικά απλός, απείρως διαφορετικός από κάθε τι που υπάρχει στη φύση και από κάθε λέξη που ο άνθρωπος έχει επινοήσει. Αν δεν έχεις δει ποτέ στη ζωή σου μία τίγρη και σου πουν ότι μοιάζει με μία κοκκινωπή κεραμιδόγατα, θα καταλάβεις χοντρικά πως είναι μία τίγρης. Για το Θεό, όμως, δεν ισχύει αυτό. Τίποτε δεν μπορεί να περιγράψει και να αποδείξει την ύπαρξη του Θεού γιατί ο Θεός είναι, όπως λέμε, «απερινόητος», ακατάληπτος. Ακόμη και αυτή η λέξη «Θεός» που χρησιμοποιούμε είναι λίγη γι’Αυτόν.

Αν και την ουσία του Θεού είναι αδύνατον να την κατανοήσουμε, μπορούμε να κατανοήσουμε τις Ενέργειές Του. Μπορούμε να κατανοήσουμε τη Δημιουργία Του, την Πρόνοιά Του, την Αγάπη Του... Αν έχεις καλή διάθεση για διάλογο, μπορούμε να πούμε ότι έχουμε και πολλές έμμεσες αποδείξεις της ύπαρξής Του: Τους ανθρώπους (απλοί άνθρωποι, σαν κι εμάς) που έφτασαν στη Θέωση και είδαν το Θεό κατά τη δύναμή τους. Αν ανατρέξεις στα συγγράματά τους, μέσα στους διάφορους αιώνες, άνθρωποι που ποτέ δεν συναντήθηκαν μεταξύ τους, σε εποχές που η πληροφόρηση και τα βιβλία ήταν πολυτέλεια –δεν υπήρχαν και SMS τότε – περιγράφουν τη θέα του Θεού με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Κανείς, βεβαίως, δεν μπορεί να βρει τις ακριβείς λέξεις, τα νοήματα που θα περιγράψουν το Θεό. Κατά δύναμη, όμως, εκφράζουν τη Θεωρία (=θέα του Θεού) τους και τα συναισθήματα που τους δημιουργεί. Άρα, όλοι αυτοί οι άνθρωποι ή είναι με κάποια μοναδική ικανότητα συνεννοημένοι σε μία παγκόσμια συνομωσία που θέλει να παραπλανήσει ανθρώπους και να τους κάνει Χριστιανούς ή πραγματικά όλοι έχουν συναντήσει και έχουν βιώσει την ύπαρξη του αληθινού Θεού. Διαλέγεις τι σου φαίνεται πιο λογικό. Εμένα, πάντως, μου φαίνεται το δεύτερο.

Μπορείς, επίσης, να εξετάσεις τα εκατομμύρια των ανθρώπων που έχοντας το Θεό μέσα στην καρδιά και το νου τους, αψήφισαν τα πάντα και έπεσαν σε στόματα λεόντων, σε φωτιές, σε κρεμάλες και σε σπαθιά, που υπέμειναν τα πάντα και έδωσαν τη ζωή τους. Γιατί είχαν τόσο ζωντανή την εικόνα του Θεού στα μάτια τους, είχαν τόση βεβαιότητα για την ύπαρξή Του (ύπαρξη που οι ίδιοι είχαν βιώσει και διαπιστώσει), που κανένας δεν μπορούσε να τους αναγκάσει να πουν ότι δεν υπάρχει Θεός.

Παρασύρομαι, όμως, σε προσπάθειες για λογικές αποδείξεις και αυτές περισσεύουν, είναι ατελείς, ποτέ δεν θα εκφράσουν την αλήθεια σε όλες της τις διαστάσεις. Αν θέλεις να δεις το Θεό, κοίταξε το πρόσωπο του Χριστού στην εικόνα που έχεις στο σπίτι σου. Γιατί αυτός ο Θεός που δεν μπορούμε να κατανοήσουμε έγινε άνθρωπος για να μπορούμε να τον δούμε. Άνοιξε την καρδιά σου, ζήτησε με όλη σου τη δύναμη και είναι βέβαιο ότι ο Θεός δεν θα σε αφήσει στην απορία. Σου εύχομαι μάλιστα κάποτε να φτάσεις μέχρι και στη Θεωρία, αν Εκείνος το θέλει και χωρίς να είναι ο αυτοσκοπός σου, και να βρεθείς μπροστά στο ιερό αδιέδοξο, στην ιερά απορία, στην αδυναμία να εκφράσεις σε εμάς τους υπολοίπους τι είδες και τι βίωσες, όπως οι Πατέρες και οι Άγιοι, σε μία εντυπωσιακή συνέχεια διαμέσου των αιώνων. Γιατί ο Θεός μας είναι για όλους και για καθένα ξεχωριστά!


π.Αναστάσιος Μπαστούνης

Πηγή: orthmad.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...