Πρώτη η Αγία μας Εκκλησία εύχεται να είναι '' χριστιανά τα τέλη της ζωής υμών '' και μάλιστα '' ανώδυνα , ανεπαίσχυντα και ειρηνικά ''. Αυτό είναι διατύπωση μιας ευχής , μιας επιθυμίας δηλαδή , με την οποία παρακαλούμε να μας χαρίσει ο Κύριος χριστιανά τέλη. Ζητούμε , δηλαδή , από τον Θεό να πεθάνουμε '' εν ειρήνη '' , και μέσα στην πίστη.
Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι ο μόνος θάνατος που υπάρχει είναι αυτός τον οποίο η Εκκλησία μας εύχεται . Ούτε , βέβαια , σημαίνει ότι όλα τα άλλα είδη θανάτου που υπάρχουν προμηνύουν κάτι , σε σχέση με την κατάσταση των ψυχών , είτε πολύ περισσότερο , ο τρόπος του θανάτου μας , εφ`όσον δεν είναι καλός , είναι ένα είδος τιμωρίας του Θεού απέναντι σε κάποιον που είναι αμαρτωλός . Θα πρέπει εκ των προτέρων να πούμε , ότι για την η Εκκλησία δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία ο τρόπος του θανάτου μας όση σημασία έχει ο τρόπος της ζωής μας. Η Εκκλησία μας ενδιαφέρεται να ζούμε χριστιανικά και διατυπώνει την ευχή να πεθάνουμε χριστιανικά.
Πολλές φορές - αυτό δεν μπορούμε να το αρνηθούμε - ο τρόπος του θανάτου μας είναι απόρροια του τρόπου της ζωής μας , χωρίς , όμως , αυτό να είναι απόλυτο.
Στην Π.Διαθήκη είναι γραμμένο '' Θάνατος αμαρτωλών πονηρός '' . Δηλαδή ο θάνατος των αμαρτωλών είναι κακός. Και η Εκκλησία ερμηνεύει την λέξη '' πονηρός '' με την έννοια ότι ο αμαρτωλός φεύγει από τον κόσμο αυτόν αμετανόητος. (...) εκείνο που έχει σημασία είναι να μην πεθάνει κανένας αμετανόητος. Εάν πεθάνουμε αμετανόητα τότε αυτός ο θάνατος είναι τραγικός. Και ο θάνατος αυτός προδικάζει την κατάσταση της ψυχής μας.
Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος
' ἡ μετά Θάνατον ζωή ''
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.